Viisivuotiaiden Hankkija-Ponsse-Valio Varsakunkku -kilpailun finalistiesittelyt

1 Valkia (Einomies – Ruutu-Sissi – Viesker)
Kasvattaja ja Omistaja: Tiina Eskonen ja Teija Pirhonen
Valmentaja: Teija Pirhonen
Ohjastaja: Jani Ruotsalainen

Yhteistyökumppani: Versowood

Valkian emälinjaa on jalostettu Eskosen suvussa jo pitkään, sillä neljäs emä Helkama siirtyi aikanaan Esa Eskosen omistukseen. Valkia on emänsä vanhin elossa oleva varsa. Seuraavien varsojen isät ovat Frans, 2 x Fiiling ja tämän kesäisellä orivarsalla Ellin Sisu.

Valkia on kehittynyt kevään aikana hurjaa tahtia. Ennen toukokuun puoltaväliä ajettua Lahden kilpailua, sen ennätys oli vielä 35,9. Valkia lähtee finaaliin karsintavoittajana.

2 Virin Varpu (Sipori – Tähden Viri – Tähti-Vokker)
Kasvattaja: Reijo Nieminen ja Eeva-Liisa Pitkänen
Omistaja, Valmentaja ja Ohjastaja: Juhani Heikkinen

Yhteistyökumppani: Järvenpään Hiekkapuhallus

Virin Varpu tulee tuottoisalta emälinjalta. Kolmas emä Taru on jättänyt Costellon emänisänä tunnetun A.T. Vinskin. Virin Varpun menestynein veli on Virin Eko 63 251€. Tulossa ovat vielä varsat Suivikkaasta, Keisarista sekä Ellin Sisusta.
Huimista vauhtivaroistaan tunnetun Virin Varpun takaa löytyy ensi vuonna 80 vuotta täyttävä Juhani Heikkinen. Virin Varpu lähtee finaaliin karsintavoittajana.

3 Lumo-Pekuna (Vilman Vilikko – Murunloisto – Johto-Tähti)
Kasvattaja: Katri Turhanen
Omistaja: Otto Palm
Valmentaja: Seppo Suuronen
Ohjastaja: Pekka Vehviläinen

Yhteistyökumppani: Kangasniemen kunta

Lumo-Pekunan emälinjalta tulee tämän vuoden Kuninkuusravipaikasta kovasti taisteleva Larvan Hurmos, sekä valiotamma Vekku-Mari. Murunloiston nuorin varsa on kolmevuotias oriista Tapsan Tahti.

Lumo-Pekuna on suoritusvarma tamma ja sijoittui Kuopion karsinnassa toiseksi Valkian ja Virin Varpun väliin.

4 Pirttilän Olga (Pirttilän Figo – Pirttilän Lyyti – Suikun Ralli)Kasvattaja: K & J Snowberry Oy & Alanen Eero & Siiri
Omistaja: K & J Snowberry Oy
Valmentaja: Kalevi Kupiainen
Ohjastaja: Arto Laaksonen

Yhteistyökumppani: Kiinteistömaailma Mikkeli

Pirttilän Olga on molemmin puolin Kupiaisen perheen K & J Snowberryn kasvatusta. Heidän valiotammansa Rubiinitar löytyy isänemänä ja emälinja taasen menee 1967 Kuningatarkilpailuun osallistuneeseen Rimastukseen, josta oli siitosori Luottamus. Pirttilän Olga jäi emänsä ainoaksi jälkeläiseksi.

Pirttilän Olga lähtee finaaliin paalun tammoista kovimmalla ennätyksellä. Pirttilän Olga oli finaalissa myös syksyn Varsakunkussa.

5 Ciiran Tähti (Tuisku-Topi – Ciira – Cameron)
Kasvattaja: Harri Voutilainen ja Niina Roponen
Omistaja: L.M.V. Stable Oy
Valmentaja: Seppo Suuronen
Ohjastaja: Ari Moilanen

Yhteistyökumppani: Custom

Ciiran Tähti on siniverinen, sillä sen toinen emä on itse Kössin Virkku, josta ovat mm. Frans ja Filho sekä Vixenin, Vixuksen ja Vixelin emä Xena. Ciiran Tähden kahden nuorimman sisaren isä on Kartier.

Ciiran Tähti aloitti nelivuotiaana erittäin lupaavasti. Se palasi tänä juhannuksena melkein vuoden tauolta ja on nousemassa huippukuntoon.

6 Ypäjä Luotsi (Taikuri – Sailori – Pysteri)
Kasvattaja: Luonnonvarakeskus
Omistaja: Grafihorsey Oy & Markun Talli
Valmentaja: Jouni Miettinen
Ohjastaja: Hannu Torvinen

Yhteistyökumppani: Etelä-Savon Hydrauliikkakeskus

Ypäjä Luotsi on vahvan ypäjäläisen jalostuksen tulos. Muuta ei voi sanoa, kun suvussa ovat oriit Taikuri, Pysteri, Aro-Valo, Vekkuli sekä Uskoton ja viides emä on Kuningatarkilpailun kakkonen Laikka.

Ypäjä Luotsi oli syksyllä Satakunta-ajon kolmas sekä Kriteriumin karsintavoittaja.

7 Koljanteri (I.P. Vektori – Tilun Susanna – Joihuri)
Kasvattaja: Janne Pahkala
Omistaja: Robert Jokiaho
Valmentaja ja Ohjastaja Mikko Jokiaho

Yhteistyökumppani: Beckerintien Hammas

Koljanteri tulee vahvalta emälinjalta, onhan kolmas emä liukuhihnalta tähtijuoksijoita jättänyt Nynny. Sen kautta tulevat mm. Poika Vinkkeli sekä Pohjoismaiden mestari Suivikas. Koljanterilla on kaksi nuorta pikkuveljeä, joiden isät ovat Auraus ja Evartti.

Kaksinkertainen Ilkka-ajon nelonen Koljanteri tarvitsee napakan radan huippusuoritukseen.

8 Puhti-Veikko (Viesker – Tulituulitar – Sipori)
Kasvattaja: Jari ja Päivi Riihimäki
Omistaja: Henry Manner
Valmentaja: Aimo Vuorisalo
Ohjastaja: Jarmo Saarela

Yhteistyökumppani: Pneumacon

Puhti-Veikon neljäs emä on vuoden 1978 Ravikuningatar Aiheen-Ilo. Puhti-Veikko on linjattu Jaskaan 3+4. Puhti-Veikko jäi emänsä ainoaksi jälkeläiseksi.

Puhti-Veikko on ikäluokan 2014 ensimmäinen Varsakunkku. Finaaliin se lähtee tuoreena valiojuoksijana Tawaststjaernan -muistoajon kolmossija vyöllään.

9 Rantaniemelän Savu (Sipori – Nellan Tyttö – Valko-Purje)
Kasvattaja: Eeva Niemelä
Omistaja: Palokan Kulttuurirahasto
Valmentaja: Reetta Niemelä
Ohjastaja Esa Holopainen

Yhteistyökumppani: Rengasliike Paussu

Neljäs emä Pikku-Tähti jätti valioperiyttäjän Eri-Nopsa. Emälinja on tuottanut hyviä yksilöitä myös muuhun kuin ravikäyttöön.

Rantaniemelän Savu on kehittynyt valtavasti kevään aikana. Ennen 20.5. ajettua starttia sen ennätys oli vielä 36,4. Mikkelin karsinnassa se osoitti kuuluvansa finaaliin ja taistelevansa siellä ainakin korotetuista rahoista. Rantaniemelän Savu on osoittanut lahjoja myös ratsupuolelle!

10 Eskolan Jyräys (Turon Myrsky – Jamine – Viesker)
Kasvattaja: Ilse Eskola
Omistaja: Team Jyräys
Valmentaja: Pauli Raivio
Ohjastaja: Henri Bollström

Yhteistyökumppani: MMK Restaurointi

Eskolan Jyräyksen emä on osoittanut neljällä ensimmäisellä varsalla Jamirin johdolla olevansa takuuvarma periyttäjä. Radoille on tulossa vielä jälkikasvua isinä 2xFrans, Vipanteri sekä Hilpetööri.

Eskolan Jyräys oli nelivuotiaiden Varsakunkun kolmas sekä Kriteriumin neljäs. Tänä vuonna se on tehnyt hyviä aikoja, vaikka rahatili ei olekaan vielä karttunut.

11 Vixeli (Viesker – Xena – Suikku)
Kasvattaja: Tenhunen Anna-Kaisa & Smolander Juha-Matti
Omistaja: Tuultenpojat Tiimi
Valmentaja ja Ohjastaja: Tapio Perttunen

Yhteistyökumppani: Vilomix

Suvusta laadusta kertoo kaiken, että veljistä löytyvät Zeus, Vixen sekä Vixus, enoista Frans sekä Filho ja vielä emän serkuista Virin Camilla. Xenan seuraavat varsat ovat oreista Saran Salama sekä 2 x Jokivarren Kunkku.

Vixeli on ollut käytännössä kaikkien tärkeimpien ikäluokkakilpailujen finalisti ja tototaistossa. Mikkeliin se lähtee tuoreena Tawaststjernan -muistoajon voittajana ajalla 23,0a ja lähdön suosikkina.

12 Sippimies (Sipori – Pyrypolun Lupara – Santeri Dahlia)
Kasvattaja: Kaisa Valkola
Omistaja: Talli Sippimiehet
Valmentaja ja Ohjastaja: Teemu Okkolin

Yhteistyökumppani: Kaustisen Elementtivalmiste

Sippimiehen emän siskoja ovat Marimin ja Pyrypolun Dumdum. Sippimiehen pikkuveli Ukkoherra on aloittanut lupaavasti ja vielä on tulossa vuotikas ori, jonka isä on Frans.

Sippimies on kuulunut koko uransa ikäluokkansa kärkipäähän, mutta kesällä se on ottanut vielä askeleen eteenpäin. Finaaliin Sippimies tulee karsintavoittajana sekä tuoreena valiojuoksijana.

Finaalihevosia ovat lisäksi tukemassa :
Hevari
Konemalissi

Sippimies vei viimeisen 5v. -karsinnan

Viisivuotiaiden Hankkija-Ponsse-Valio Varsakunkku -kilpailun viimeisessä karsinnassa keulassa juossut Sippimies sekä kuolemanpaikan Puhti-Veikko kävivät ankaran kamppailun, jonka Sippimies piti hallinnassaan maaliin saakka. Samalla selvisi finaalin oikeutettujen oriiden ja ruunien joukko:

Vixeli
Sippimies
Puhti-Veikko
Ypäjä Luotsi
Jostois
Koljanteri
Kaappi
Rantaniemelän Savu

Jos finaalipaikkoja ei oteta vastaan, ovat varasijoille seuraavat hevoset: 1. Eskolan Jyräys 2. Hissun Feeniks 3. Kansainvälinen

Varsakunkusta ollaan ensi viikolla viimeistään perjantaina yhteydessä finaaliin oikeutettujen hevosten valmentajiin tai muihin taustavoimiin.

Varsakunkkutilastot on päivitetty tämän päivän jälkeen. Ikäluokan 2014 hallitsijana jatkaa Puhti-Veikko 15 100 euron ansioilla. http://www.varsakunkku.fi/tilastoja/

Hankkija-Ponsse-Valio 5v. -Varsakunkku ja 12 000 euron palkintopotin ottaja selviää 21.7. St Michel sunnuntaina.

Valkia karsintavoittoon!

Viisivuotiaiden tammojen viimeinen Hankkija-Ponsse-Valio Varsakunkku -karsinta ajettiin tänään Kuopiossa. Virin Varpu veti keulassa oikein hyvän näköisenä, mutta loppusuoralla Jani Ruotsalaisen ajama Teija Pirhosen valmentama Valkia sekä Pekka Vehviläisen ajama Seppo Suurosen valmennettava Lumo-Pekuna vyöryivät väkisin ohi. Voittaja Valkian omistavat Tiina Eskonen sekä Teija Pirhonen Laukaasta.

Seuraavaksi on vuorossa 21.7. ajettava finaali, jonne tammoista ovat varmistaneet paikkansa:

Lumo-Pekuna
Nevan Neito
Pirttilän Olga
Taikatulen Liekki
Valkia
Wassi
Wilman Piika
Virin Varpu

Finalistit saavat myöhemmin tietoa ratavalinnoista sekä finaaliin ilmoittautumisesta. Tasasijoituksella finaalipaikan saaneiden osalta tullaan suorittamaan arvonta lähtöradan valintajärjestyksestä.

Valitettavasti on erittäin todennäköistä, että kaikki finaaliin oikeutetut hevoset eivät tällä kertaa pääse osallistumaan. Varasijoilla finaaliin ovat:

  1. Ciiran Tähti
  2. Tutuliisi

Näiden jälkeen täydennystä finaalipaikkoihin haettaisiin karsintoihin ilmoitetuilla, mutta niissä ilman sijoitusta jäänneillä hevosilla karsintapisteiden mukaisessa järjestyksessä. Tämä joukko on aakkosjärjestyksessä Piilotar ja Tupla-Siro.

Kiitos oriinomistajille ennätyssuosiosta!

Varsakunkkuun ilmoitettiin peräti 68 oritta eli 36 % vuotta 2018 enemmän, joiden 2019 syntyneillä varsoilla on mahdollisuus ilmoittautua kilpailuun mukaan taistelemaan tämän hetken ennusteen mukaan lähes 300 000 euron palkintopotista.

Orilista saattaa vielä muuttua, mutta näistä on maksettu orimaksun ensimmäinen osa.

Kiitos kaikille oriinomistajille!

Virin Varpu ja Juhani Heikkinen karsintavoittoon!

Virin Varpu oli todella vakuuttava voittaja Hankkija-Ponsse-Valio 5-v. Varsakunkku -karsinnassa . Alkumatkan laukka ei painanut, kun tamma haki kovalla pätkänopeudella johtopaikan viimeisellä takasuoralla ja taisteli sitä niukkaan mutta varmaan voittoon. Maalikameran kuvaan pääsivät myös Wassi sekä voittajan tavoin kovan juoksun laukan jälkeen tehnyt Pirttilän Olga.

Voittajan ohjastaja ja valmentaja Juhani Heikkinen ajoi voittajan ottein ja saavutti käsittääksemme ohjastauransa rahallisesti tähän asti arvokkaimman voiton nyt 79-vuotiaana. Varsakunkku onnittelee!

Varsakunkun tilastot on päivitetty tämän illan kilpailun jälkeen. Ikäluokan 2014 omistajat ovat saaneet yhteensä jo 24 000 enemmän palkintorahoja, kuin mitä ovat kilpailuun sijoittaneet ja vielä on kaksi rahakasta karsintaa sekä finaali edessä.
http://www.varsakunkku.fi/tilastoja/