3-v. SHKL & Biofarm & Hevosurheilu -Varsakunkun finalistien esittelyt

1. Huivikas (Kihisee – Vinokas – Patrik), yhteistyössä Biofarm

Kasvattaja Terho Rautiainen

Omistajat Pia Itkonen ja Terho Rautiaine

Valmentaja Terho Rautiainen

Ohjastaja Terho Rautiainen

Hoitaja Jenni Rautiainen

Isä Kihisee sai finaaliin peräti kolme varsaa. Kaikkien aikojen parhaisiin kolmevuotiaisiin kuuluvan oriin ensimmäinen ikäluokka on aloittanut erittäin lupaavasti.

Huivikas on linjattu voimakkaimmin Hiluun 3+4 ja Vieteriin 4+4 ja sitä voi pitää nykyaikana jo hieman erilaisen sukuisena. Sukusiitosaste on maltillinen 5,3%
Emä Vinokas on jättänyt esikoisenaan Pohjoismaiden Mestarin Suivikkaan 20,1a. Toinen emä on tähtijuoksijoita liukuhihnalta jättänyt Nynny.


2. Hissun Liisi (Liising – Hissun Rilla – Vokkerilla), yhteistyössä Hevari

Kasvattaja Timo Väisänen

Omistajat Tiina ja Timo Väisänen

Valmentaja Timo Väisänen

Ohjastaja Jukka-Pekka Kauhanen

Isä Liising kuoli samana vuonna, kun Hissun Liisi syntyi. Aikamme suosituimpiin oriisiin kuuluva Liising on kuitenkin edelleen ollut saatavana pakastesiemenoriina.

Hissun Liisillä lähin linjaus on Eriloon eli 69 vuotta sitten syntyneeseen oriiseen. Varsan sukusiitosaste on matala 3,3%.

Emä Hissun Rilla oli Oulu Expressin kolmas ja Villinmiehen Tammakilvan nelonen. Sen emä on Nynnyn tavoin jättänyt valtavan määrän tähtijuoksijoita.

2.     Margarida (Viesker – Marinelli – Teme), yhteistyössä Hevosurheilu

Kasvattaja Heikki, Heta ja Venla Kinnunen

Omistajat Antti Kinnunen

Valmentaja Antti Kinnunen

Ohjastaja Antti Kinnunen

Hoitaja Henrika Kinnunen

Isä Viesker oli kilpahevosena kaikkien aikojen paras ja se on näyttänyt isäoriinakin kestävän aikaa, se täytti nimittäin kesällä 30 vuotta ja on vieläkin useiden oritilastojen kärjessä.

Margaridan sukusiitosaste on 7,7%. Se on linjattu voimakkaimmin Vokkeriin sekä Vieteriin, myös Erilon panos on melko korkea.

Emä Marinelli juoksi valioksi Mikkelin avoimella tammamaililla, mutta erityisesti se jäi mieleen talvella 75-tasolla hienosti menestyneenä tammana. Marinellin esikoinen on tammahuipulle tähyävä Marmardu.

4. Hovilan Heta (Viesker – Hovilan Helmi – Tuokkolan Touho), yhteistyössä SHKL

Kasvattaja Mirka Koivisto

Omistaja Essi Koivisto

Omistusoikeuden vuokraaja Teemu Okkolin

Valmentaja Teemu Okkolin

Ohjastaja Teemu Okkolin

Hoitaja Tiia Viljanen


Isä Viesker on jättänyt tähän mennessä 1500 jälkeläistä ja ne ovat ansainneet yhteensä 13 miljoonaa euroa. Voittoja ja niillä on 3499 kappaletta. Voi olla, että mikään Vieskerin jälkeen syntyvä ori ei pysty rikkomaan kaikkia noista luvuista.

Hovilan Hetan sukusiitosaste on matala 3,6% ja sen suvussa vaikuttaa voimakkaimmin suomenhevosjalostuksen tärkein tamma Mutrin-Lento. Yleensähän oriit dominoivat sukutauluissa.

Emä Hovilan Helmi varsoi Hetan jo nelivuotiaana elokuussa. Sen isä on Tuokkolan Touho ja tamma edustaakin isänsä ensimmäistä ikäluokkaa niin isänä kuin emänisänä. Sen emänemä Vilheriina oli mainio periyttäjä ja jätti peräti kolme yli 50 000 euroa ansainnutta varsaa: Jänkä-Jussi, Mökin Tähti sekä Mökin Poika.

5. Piitaikuri (K.M. Nopsa – Piitaimeri – Lassikko), yhteistyössä Sähkö-Äijät Teollisuus


Kasvattaja Silica Stable

Omistaja Silica Stable

Valmentaja Ville Piispanen

Ohjastaja Ville Pohjola

Piitaikuri on isänsä K.M. Nopsan toiseksi viimeistä ikäluokkaa. Nopsan eniten ansainnut jälkeläinen

on useana vuonna maamme parhaisiin tammoihin kuulunut Huimariina.

Piitaikurin sukusiitosaste on 6,3%. Se on linjattu Kihin-Muistoon 2+5 sekä merkittävästi myös

Eriloon sekä Ero-Lohkoon.

Emälinjalla on lähipolvista hyvät kilpatammat Piilotar ja Riutan Perenna.

6. Huisi Hemmo (Kihisee – Juuli Milleri – Sipori), yhteistyössä Biofarm

Kasvattaja Team Jojive

Omistaja Scuderia Orso Polare

Valmentaja Mauri Jaara

Ohjastaja Mauri Jaara

Isä Kihisee on suvullinen paradoksi. Sen sukutaulusta löytyvät kaikki aikamme suuret periyttäjät, mutta ne tulevat hieman harvinaisempia polkuja, ja loppujen lopuksi Kihiseellä on siksi avartava vaikutus ja se sopii suvullisesti melkein kaikille tammoille.

Huisi Hemmon sukusiitosaste on 6,0%. Se on linjattu Suikkuun, Vokkeriin ja Vieteriin.

Emä Juuli Milleri oli varhaislahjakas varsa oikein hyvästä sisarusparvesta, josta on mm. 110 000 euroa ansainnut Otto Milleri. Juuli Milleri siirtyi siitokseen jo viisivuotiaana.

7. Viktorino (Kihisee – Vilmastiina – A.T. Vinski), yhteistyössä Hevari

Kasvattaja Airi Raskinen ja Marianne Niemi

Omistaja Eero Laitinen

Valmentaja Eero Laitinen

Ohjastaja Eero Laitinen

Isä Kihisee juoksi täyden matkan kolmevuotiaana peräti 30,1a ja jatkoi nelivuotiaana huippukovan ikäluokan kolmen parhaan joukossa, voittaen esimerkiksi Pikkuprinssin Porissa. Ikäluokan muita kovia olivat mm. Säihkeen Säpinä ja Vitter.

Viktorinon sukusiitosprosentti on 4,9%. Se on linjattu Vieteriin, Hiluun ja Ero-Lohkoon.

Emä Vilmastiina 25,3a oli pystyvä mutta epävarma kilpahevonen. Vilmastiinan emän kautta tulevat esimerkiksi Mysteerio sekä Turelius. Vilmastiinan emänisä on nuorena kuollut huippulahjakkuus Villaus.

8. Suvelan Rinssi (Frans – Neiti Suvitähti – Vokker), yhteistyössä Hevosurheilu

Kasvattaja Suvelan Talli

Omistaja Mico Kekki ja Jari-Matti Tuohimaa

Valmentaja Teemu Okkolin

Ohjastaja Santtu Raitala

Hoitaja Emmi Kivelä

Isä Frans teki jo vuonna 2008 pienen ikäluokan, jossa oli kaksi 22-aikaista varsaa. Seitsemän vuoden tauon jälkeen vuonna 2015 syntyi seuraava ikäluokka, josta on kova kolmikko Stallone, Säihkeen Sähinä ja Helkan Toivo.   

Suvelan Rinssin sukusiitosaste on 7,4%. Se on linjattu Vokkeriin ja Hiluun. Franssin jälkeläisissä on silmiinpistävää, että linjaus Vokkeriin sopii oikein hyvin. Franssin emänisälle K.K. Kössi on Vokker-kertaus sopinut muutenkin.

Emä Neiti Suvitähti edustaa erittäin tuottoisaa Purton-Tähden emälinjaa. Se on tuottanut lukuisia valio-aikaisia juoksijoita, joista monella on tähti mainittuna nimessään jossain kohtaa.

9. Ville Kalle (Viesker – Nujutar – Joihuri), yhteistyössä SHKL

Kasvattaja Eija Kärkkäinen

Omistaja Janne Paavola

Valmentaja Jouko Paavola

Ohjastaja Juha Länsimäki

Hoitaja Tuulia Paavola

Isä Viesker ei ollut ikäluokka tähti eikä sillä tähdättykään nuorena radoille. Se nousi kuitenkin avoimelle huipputasolle hyvin nuorena. Sen jälkeläiset ovat osoittaneet geeneissä olevan myös varhaislahjakkuutta, niin hyvin vieskeriläiset ovat vuodesta toiseen edustettuina ikäluokkakilpailuissa.

Ville Kallen sukusiitosaste on 4,0%. Se edustaa vahvasti Kaarlo Partasen perintöä, sillä suvussa esiintyvät voimakkaimmin Vieteri ja Ero-Lohko.

Emä Nujutar oli neljävuotiaana Satakunta-Ajon kolmas ja kehittyi myöhemmin 26,1-aikaiseksi kilpuriksi. Nujuttaren kolmas emä on Derby-voittaja ja kuningatarkakkonen Sukkula, joka on jättänyt Pikkuprinssi Timantin.

10. Kinderi (Tuisku-Topi – Kide – Valtraus), yhteistyössä Sähkö-Äijät Teollisuus

Kasvattaja Agrohelp Oy

Omistaja Alpo, Mika ja Tuomo Hakala

Valmentaja Aimo Vuorisalo

Ohjastaja Jarmo Saarela


Isä Tuisku-Topi teki tämän kesän Kuninkuusraveissa kovan suorituksen kolmikolla Ravikuningas Tähen Toivomus, Välkyn Tuisku ja Piskon Pouta. Kinderi edustaa isänsä toiseksi viimeistä ikäluokkaa.

Kinderi edustaa modernia jalostusta, sillä siinä Turo on linjattu 2+4. Toiseksi eniten suvussa on satsattu Vieterin vereen. Oriin sukusiitosaste on finalistien korkein 8,3% Hippoksen sukutauluilla laskettuna. Sukupostin laajemmilla tiedoilla luku olisi 10,4%. Kummatkin luvut ovat oikeita.

Emä Kide on siniverinen, sillä sen isä on Valtaus ja emän Kössin Virkku kautta tulevat esimerkiksi yli 200 000 euroa ansainneet Frans, Vixen, Vixus ja toisen emän kautta Virin Camilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *